"Κέντρισε τον διάλογο η ομιλία του Βλάση Ρασσιά" (του Δημήτρη Τσάκα, "ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ" Νέας Υόρκης)
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 16 Νοεμβρίου 2010.
Η ομιλία του συγγραφέα και ιστορικού μελετητή, Βλάση Γ. Ρασσιά, με θέμα «Η Πολυεπίπεδη Χρεοκοπία του Χριστιανισμού και η πρόταση του Ελληνισμού για το μέλλον», κέντρισε το ενδιαφέρον των ομογενών που για μια ακόμη φορά γέμισαν την αίθουσα του Μποχίμιαν Χολ στην Αστόρια. Η εκδήλωση αυτή διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από το Υπατο Συμβούλιο των Ελλήνων Εθνικών Αμερικής (Υ.Σ.Ε.Ε.) και ήταν η έκτη που διοργάνωσε ο νεοσύστατος αυτός φορέας.
Το Υ.Σ.Ε.Ε., όπως επεσήμανε στον «Ε.Κ.» ο κ. Νικόλαος Πετράτος καταστατικό μέλος του Υ.Σ.Ε.Ε., λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, διατηρεί στο ακέραιο τον συλλογικό του χαρακτήρα και παρέχει τη δυνατότητα στα καταστατικά μέλη, στο συμβούλιο και στους φίλους και υποστηρικτές να συμμετάσχουν σε μια κοινή προσπάθεια.
«Η συμμετοχή του κόσμου, αν και την ίδια χρονική στιγμή διοργανώνονταν και άλλες εκδηλώσεις, ήταν εντυπωσιακή. Οι ομογενείς απόλαυσαν την ομιλία του κ. Ρασσιά και με τις ερωτήσεις και τις συζητήσεις τους έδωσαν τη δυνατότητα στον ομιλητή να διευκρινίσει πολλά πράγματα που σχετίζονται άμεσα με το παρόν και τον μέλλον του Ελληνισμού», επεσήμανε ο κ. Νικόλαος Πετράτος, ο οποίος εκτελεί και χρέη ταμία του (Υ.Σ.Ε.Ε.).
Ο ομιλητής το μεσημέρι της Παρασκευής συνοδευόμενος από το καταστατικό μέλος, Ντίνο Μαλιαρό, επισκέφθηκε τα γραφεία του «Ε.Κ.» και μίλησε για το συγγραφικό του έργο και για τις εντυπώσεις του από τις επαφές που είχε με την Ομογένεια.
Ο κ. Ρασσιάς διευκρίνισε ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη και ότι στο διάστημα των ένδεκα ετών που μεσολάβησαν από την πρώτη επίσκεψη μέχρι σήμερα δεν διαπίστωσε μεγάλες διαφορές. «Από το 1999 μέχρι σήμερα, βάσει των όσων λέγονται στην Ελλάδα θα έπρεπε να περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Οφείλω να ομολογήσω ότι τα βρήκα ίδια με τη μόνη εξαίρεση την έναρξη μιας ευρύτερης συζήτησης για την Αρχαία Ελλάδα. Τότε ήταν σε εμβριακό στάδιο και τώρα βλέπω αυξημένο ενδιαφέρον. Εύχομαι να διευρυνθεί περισσότερο ούτως ώστε να μπορέσουν οι Ελληνες να βρουν την ταυτότητά τους διότι έχουμε παραπλανηθεί και ασχολούμαστε με άλλα πράγματα».
«Προσεύχομαι να υπάρχει υγιής προσέγγιση της Αρχαίας Ελλάδας ούτως ώστε να μην έχουμε λανθασμένες προσεγγίσεις», συμπλήρωσε.
«Το 1999 προερχόμουν από μια Ελλάδα με αλαζονεία λόγω της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και σήμερα προέρχομαι από μια χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε αδιέξοδο και το αδιέξοδο δεν είναι απλά και μόνο οικονομικό, αλλά και ηθικό. Υπάρχει βαθύτατο πρόβλημα διαφθοράς, ενώ το αξιακό σύστημα των ανθρώπων έχει φτιαχτεί με τέτοιον τρόπο που θα μας οδηγούσε εδώ που μας οδήγησε. Οι Ελληνες που εμείς ευαγγελιζόμαστε είναι αυτοί που δημιούργησαν την έννοια της αρετής, του καλού και αγαθού πολίτη και την έννοια του ενδιαφέροντος για το κοινό και όχι για το άτομο».
«Εδώ είχαμε τελείως το αντίθετο και μια κατασπαρακτική κατεύθυνση της κοινωνίας όπου οι άνθρωποι έμαθαν να λεηλατούν πλούτο, ασχέτως εάν τον έχουν παράγει οι ίδιοι, είτε εάν τον έχουν δανειστεί από το μέλλον. Ουσιαστικά υποθηκεύσαμε όχι μόνον το παρόν, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας και υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει η Ελλάδα σε μια υποθηκευμένη οντότητα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Βλάσης Ρασσιάς είναι μελετητής και συγγραφέας και έχει στο ενεργητικό του 18 βιβλία, η πλειονότητα των οποίων πραγματεύεται θέματα που αφορούν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Τα βιβλία αυτά, όπως επεσήμανε, έρχονται να προβάλλουν το απαράμιλλο του ελληνικού πολιτισμού και να δώσουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να διδαχτεί αυτά που δεν διδάσκονται στα σχολεία.