1 Ιουλ 2009

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Την Κυριακή 28 Ιουνίου "2009" από τις 08:30 το πρωί, μέλη του Υ.Σ.Ε.Ε. και της Ν.Υ.Σ.Ε.Ε. με τη συνεργασία της Εταιρείας Ιστορικών Μελετών "Κορύβαντες" και της ομάδας "Πυθέας" επεδόθησαν σε μια τεράστια προσπάθεια για τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών. Ο όγκος σκουπιδιών που συλλέχθηκε (κουτάκια αναψυκτικών ακόμα και από την δεκαετία του 1990, λάστιχα φορτηγών, κονσέρβες, πλαστικά μπουκάλια από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, γυάλινα μπουκάλια με κίνδυνο πυρκαγιάς και φυσικά τα καθιερωμένα "επισκεπτήρια" κόπρανα δίποδων όντων με σχήμα ανθρώπου) ξεπέρασε κάθε φαντασία και, στο τέλος, στους εθελοντές μας τελείωσαν όλες οι σακούλες. Οι εθελοντές μας αποψίλωσαν επίσης και μάζεψαν τα ξερά χόρτα για την πυρασφάλεια και τον καλλωπισμό του χώρου.

Την εθελοντική δράση κάλυψε το "Κανάλι ΕΝΑ" της Λαμίας με επιτόπιο ρεπορτάζ. Μετά το πέρας της καθαριότητας και αφού κατέφθασαν και μέλη της κοινότητας "Τοξόλυρος", οι εθελοντές συγκεντρώθηκαν στον λόφο του Κολωνού, όπου πραγματοποιήθηκε λιτή ιεροπραξία από μέλη του Υ.Σ.Ε.Ε. και της Ν.Υ.Σ.Ε.Ε., αποδώθηκαν τιμές με από κοινού κατάθεση στεφάνου όλων των ομάδων που έλαβαν μέρος και εκφωνήθηκε απόσπασμα από το γνωστό ποίημα του Ανδρέα Κάλβου: "Όσοι το χάλκεον χέρι / βαρύ του φόβου αισθάνονται, / ζυγόν δουλείας ας έχωσι. / Θέλει αρετήν και τόλμην / η Ελευθερία"

Για την εν λόγω εθελοντική δράση είχε ενημερωθεί ο Δήμος Λαμίας και φυσικά η Αρχαιολογική Εφορεία Λαμίας, η οποία, προς τιμήν της, είχε πρόθυμα παραχωρήσει την άδεια για τον καθαρισμό. Μετά βεβαίως την 214 / 23.6.2009 ανακοίνωνση του Υ.Σ.Ε.Ε. με αφορμή μία άδεια - παρωδία της Εφορείας Δελφών, οι εθελοντικοί καθαρισμοί αρχαιολογικών χώρων θα συνεχιστούν μόνον επιλεκτικά, εκεί που στις αρμόδιες θέσεις θα συναντάμε ανθρώπους με ευρύτητα πνεύματος, λογικότητα και, κυρίως, υψηλή αίσθηση καθήκοντος.

Ως πολίτες άλλωστε, έτσι και αλλιώς όταν οι Εθνικοί επισκεπτόμαστε τους Ιερούς μας Τόπους και εντοπίζουμε απορρίμματα, τα μαζεύουμε χωρίς άδειες. Οι επίσημες αδειοδοτήσεις για οργανωμένη εθελοντική δράση είχαν και έχουν μοναδικό τους σκοπό να παραδειγματίσουν θετικά τον κάθε πολίτη και να τον φέρουν πιο κοντά στους παραμελημένους μας Ιερούς Τόπους. Η Ελληνική Εθνική Παράδοση και Ιστορία αρχίζει πολύ πριν και συνεχίζει πολύ μετά από το... νέο μουσείο της Ακροπόλεως!

Περισσότερα για την δράση αυτή μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ν.Υ.Σ.Ε.Ε.